Ga naar hoofdinhoud

Voordelen van convectoren tegenover radiatoren

Nieuwe manier van verwarmen

Steeds meer mensen kiezen ervoor om convectoren in hun woning te installeren als verwarmingselement. Dit is niet zo gek, want convectoren hebben heel wat voordelen tegenover radiatoren. Wij raden u dan ook zeker aan om eens in gesprek te gaan met een specialist op het gebied van convectoren om de mogelijkheden te bespreken. Maar natuurlijk wilt u eerst de voordelen van convectoren tegenover radiatoren weten. Vandaar dat wij ze in dit blog voor u op een rijtje gezet hebben.

Convectiewarmte tegenover stralingswarmte

Natuurlijk is het wel belangrijk om in eerste instantie te weten wat het verschil is tussen convectoren en radiatoren. Radiatoren werken door middel van stralingswarmte. Warm water stroomt door buien of panelen, en deze warmen vervolgens de omringende lucht op. Convectoren daarentegen maken alleen maar gebruik van convectiewarmte. Het verwarmingselement zuigt de koude lucht aan en warmt deze op. De warme lucht stijgt vervolgens op tot aan het plafond, koelt daar af, en zakt weer naar beneden. Het komt dan weer terecht bij de convectoren, waar het proces opnieuw kan beginnen.

De voordelen van convectoren

De grootste voordelen van convectoren tegenover radiatoren hebben we voor u op een rijtje gezet:

  • De ruimte warmt sneller op
  • Een omkasting van de convectoren is mogelijk, waardoor het beter bij uw interieur past
  • Convectoren kunnen ook in de vloer ingebouwd worden, wat maakt dat ze ideaal zijn voor het plaatsen onder grote raamoppervlakken
  • 10% minder energieverbruik dan radiatoren
  • De warmte wordt gelijkmatiger verdeeld

Energiezuinig alternatief

Zoals gezegd is een van de voordelen van convectoren tegenover radiatoren dat ze een stuk energiezuiniger zijn. Dit komt doordat uw kamer sneller op temperatuur gebracht wordt met convectoren. Bovendien hebben ze geen restwarmte. Een grote ruimte kan in 10 minuten met gemak 8┬░ opgewarmd worden. Het rendement van convectoren is daarom hoger. Niet alleen zijn de laatste modellen convectoren bovendien geschikt voor lagetemperatuurketels, ze hebben bovendien een zeer lage waterinhoud waardoor ze nog zuiniger zijn.

Passend in uw interieur

In tegenstelling tot radiatoren hebben convectoren geen elementen die blootgesteld moeten worden aan de lucht om deze te verwarmen. Dit komt doordat ze geen gebruik maken van stralingswarmte. Het grote voordeel van convectoren is dan ook dat u er een omkasting voor kunt laten maken die perfect bij uw interieur past, of ze zelfs helemaal weg kunt laten werken in uw vloer. Omdat ze niet bestaan uit gegolfde platen is het schoonmaken van convectoren ook veel eenvoudiger dan radiatoren.

Contact met een specialist

Natuurlijk wilt u profiteren van de voordelen van convectoren tegenover radiatoren. Ga daarom op zoek naar een specialist bij u in de buurt die alle mogelijkheden voor uw woning rustig met u door kan spreken. Voor u het weet bent u af van uw radiator en geniet u ook van het gemak van convectoren!

Back To Top